Proefschrift: Beyond dis-ease and dis-order

proefschrift anne marsman

Spoiler alert: nee, in dit proefschrift worden geen baanbrekende wetenschappelijke inzichten gedeeld, ‘dé oplossing’ of ‘dé verklaring’ niet gegeven, en je mag je zeker ook afvragen of het nu zo vernieuwend is wat er in staat beschreven.

Dat is het namelijk niet

Althans, niet voor diegenen die het werk van bijvoorbeeld Bessel van der Kolk, Stephen Porges en Gabor Maté kennen, en/of uit eigen ervaring weten hoe ver de gevolgen van (vroegkinderlijk) trauma in lijf en leven kunnen reiken.

In mijn proefschrift schrijf ik trouwens niet over trauma, maar over ‘adversity’ (vertaald naar: ingrijpende gebeurtenissen). Daar heb ik uiteraard een reden voor, en die beschrijf ik in hoofdstuk 6. Vooral even lezen dus, in case you are wondering.

En toch, toch hoop en denk ik dat mijn proefschrift waardevol is

Dat er misschien voor sommigen wél vernieuwende inzichten in staan beschreven, en het anderen op z’n minst prikkelt tot nadenken, (zelf)reflectie en een heroverweging van bepaalde overtuigingen. Over de aard van psychische stoornissen bijvoorbeeld, zeker ook over de gewenste behandeling(en), en welke fundamentele rol het lijf hier mogelijk in speelt.

Want daar ging het me in dit proefschrift misschien nog wel het meeste om, aandacht vragen voor, en focussen op, het lijf. Iets dat gezien mijn eigen problematische verhouding met mijn lijf, en alle moeite die ik zo’n kleine 20 jaar heb gedaan om het te negeren en te laten zwijgen, op z’n minst opmerkelijk kan worden gevonden.

Of misschien juist wel helemaal niet

Aanvankelijk was het mijn bedoeling ook niet, toen ik in 2016 aan mijn promotie-avontuur begon, het groeide zo. Het groeide zo, omdat ik groeide. Omdat ik in de afgelopen jaren naast psychotherapie ook kennismaakte met haptotherapie, lichaamswerk, ongeveer alle boeken van Uitgeverij Mens en uiteindelijk ook intensieve traumabehandeling.

Het leerde me ontiegelijk veel, over mezelf (en mijn lijf) op de eerste plaats, maar ook over de ander, de wereld, misschien ook wel over jou.

Zo verschillend zijn we uiteindelijk niet

Dit proefschrift is dus, naast een exploratie naar de lange termijn gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd, vooral ook het resultaat van een persoonlijke zoektocht en al het denkwerk dat daarmee gepaard is gegaan. Dat alleen al heeft me persoonlijk zoveel opgeleverd, dat het in ieder geval voor mij de moeite waard is geweest.

Ik hoop ook voor jou, al is het maar een klein beetje.

Benieuwd naar mijn proefschrift en verdediging?

Hier vind je de PDF versie van mijn proefschrift.

Op 3 november 2021 heb ik mijn proefschrift verdedigd aan de Universiteit Maastricht. Je kunt de verdediging hier terugkijken.

41 reacties op “Proefschrift: Beyond dis-ease and dis-order

 1. Daniël van der Lee says:

  Graag wil ik je laten weten dat het proefschrift mij heeft ontroerd. Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest een donatie over te maken aan de Social Run.

 2. Gonnie van Muijlwijk says:

  Geweldig en mooi dat het zover is. Ben zeer benieuwd naar je proefschrift en wil hem graag lezen. Naar Maastricht komen, kan ik nu nog niet zeggen. Heel veel succes en vooral, ervan genieten. Ga je een mail sturen voor je proefschrift. Gonnie

 3. Mariët Vermeulen says:

  Beste Anne,
  Wat een mooie en moedige aankondiging. Veel succes en plezier met de verdediging van je proefschrift. Ik zou graag een exemplaar ontvangen van je proefschrift. Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  Mariët Vermeulen
  Psychotherapeut te Amsterdam

 4. Heleen van der Pijl says:

  Dag Anne,

  Ik ben erg benieuwd naar je proefschrift. Ik heb al wat kunnen lezen en het boeit me. Benieuwd naar de rest. Heb je nog een paperback voor me of moet ik van het scherm?

  Hartelijke groet,
  Heleen van der Pijl

 5. anja van roon says:

  Beste Anne,
  Over een uur mag je je proefschrift verdedigen. Veel succes ermee!
  Graag zou ik in aanmerking komen om een paperback van je proefschrift te mogen ontvangen.
  Veel dank en groeten, Anja

 6. Anja Bijker says:

  Lieve Anne,

  Van ❤-te gefeliciteerd met je proefschrift en dank voor je mooie werk en je moed en kwetsbaarheid om eigen ervaringsdeskundigheid in te brengen. Je onderzoek van de ACE studie en dat je het mooie werk van Bessel van der Kolk en vele andere collega’s in het veld koppelt aan noodzakelijk onderzoek en inbreng van dit werk binnen de GGZ. Ik hoop persoonlijk dat psycho educatie en ervaringskennis hierdoor nog meer worden omarmd in adequate begeleiding en behandeling bij herstel van psychische aandoeningen. Tot slot dank voor je verbindende punt. Warme, respectvolle en hoopvolle groet, Anja

 7. Dag Anne, met grote bewondering de verdediging gevolgd. Wat een hoeveelheid, terechte, lovende woorden aan jou gericht.

  Je mag erg trots zijn op jezelf. Blij ben ik ook dat je eigen ervaringsdeskundigheid naar voren hebt gebracht.

  Maurice Wasserman

 8. Nathalie says:

  Ha Anne,
  Ik ben erg geïnteresseerd in je proefschrift, de papieren Nederlandse versie. Ik kan alleen geen mailadres vinden, om mijn gegevens te versturen.

 9. Sicco steenhuisen says:

  Hallo Anne, ik heb grote bewondering voor promotie werk. Ben je niet te bescheiden? Aantonen dat ook in de open populatie heel veel mensen de littekens dragen van hun jeugd adversaries. Ik ben benieuwd naar je lichaams gerichte aanpak, experience based, jouw proefschrift een game changer? Ik ben erg geïnteresseerd in je NL uitgave. Sicco Steenhuisen kaderhuisarts GGZ

 10. Ritha Kruythoff says:

  Beste Anne, afgelopen vrijdag jou toespraak gehoord tijdens de NVRG congres,
  graag zou ik ene kopie van je proefschrift mogen inzien en lezen.
  Ik heb met grote bewondering naar jou verhaal geluisterd.

  Met vriendelijke groeten,
  Ritha Kruythoff
  transcultureel systeemtherapeut/seksuologische hulpverlener/supervisor systeemtherapie-NVRG
  Lid van Nederlandse Verenging voor Relatie- en Gezinstherapie

  BIG-nummer: 19060656630
  NVRG-13055

  GGZ Wijkteam Zoetermeer (FACT)
  Denemarkenlaan 2, 2711 EL Zoetermeer

 11. Anne,
  Het artikel in NRC “Kom uit je hoofd en ín je lijf” (14/15 mei) bracht op jouw spoor. Ik zou de in het Nederlands ‘vertaalde’ versie van jouw proefschrift willen verkrijgen (liefst op papier).
  Waar moet ik daarvoor terecht?
  Eventuele kosten worden uiteraard vergoed.

  Jos Hamerlinck

 12. Anja Hoogendoorn says:

  Beste Annelies,

  Graag ontvang ik ook de Nederlandse versie van je proefschrift. Ik ben erg geïnteresseerd.
  Vriendelijke groet Anja Hoogendoorn

 13. Marjolein Geurts van Kessel says:

  Graag ontvang ik de Nederlandse versie van jouw proefschrift. Of kan ik deze ergens bestellen? Ik zag je presentatie op drankentemmers en ben zo blij met deze duidelijke compacte uitleg van wat ik zelf ervaar. Ik ben ook hulpverlener en wil me graag verdiepen in lichaamsgericht werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *